Activitats 8M 2024

Dimarts, 12 de març de 2024 a les 00:00

En motiu del 8M, dia internacional de les dones, s’han realitzat un seguit d’activitats.
A Sant Agustí de Lluçanès, el dia 5 de març es va realitzar un taller manual, fent un mural amb un “8M” recobert de flors de paper.
Com ja és tradició, al llarg de la setmana s’ha col·locat a la façana de l’ajuntament la pancarta de “Per la igualtat i els drets de les dones” i s’ha il·luminat de color lila la porta principal en representació d’aquest dia.

A més a més de les activitats que es realitzen a cadascun dels municipis, com és habitual, des de fa quatre anys, el cartell del 8-M ret homenatge a les dones lluçaneses. En les anteriors edicions es dedicava a una única dona, en aquesta nova edició es tracta d’un reconeixement a tot el col·lectiu de dones pageses.  És per això que s’ha seleccionat a una dona de cada municipi, reivindicant el paper d’aquesta labor.
S’han escollit 12 dones pageses, pastores, agricultores i ramaderes, algunes d’elles ja jubilades amb tota una vida dedicada al bestiar, a la casa i a les feines de pagès; altres són dones actives que han mantingut negocis familiars vinculats a la pagesia i finalment dones joves amb idees emprenedores i projectes de futur.

A Alpens s’ha proposat la Carme Forcada Soler, 74 anys; a Lluçà la Glòria Roig Nieto, 40 anys; a Olost la Milagros Font Gaja, 78 anys; a Oristà la Mar Miralles Maetzu, 36 anys; a Perafita la Lídia Colell Carrillo, 55 anys; a Prats de Lluçanès la Rosa (Rosita) Pey Rafart, 90 anys; a Sant Bartomeu del Grau la Glòria Vilarí Campdelacreu, 48 anys; a Sant Boi de Lluçanès la Maria Àngels Giravent Lladó, 69 anys; a Sant Feliu Sasserra la Inés Capdevila Miranda, 76 anys; a Sant Martí d’Albars l’Ariadna Tremoleda Panyella, 41 anys i a Sobremunt la Judit Ordeig Casas de 35 anys.

En el cas de Sant Agustí de Lluçanès, es va proposar la Maria Font Casedesús de 79 anys;

Va néixer el 1944 en una casa de pagès de Vinyoles, a Clarà, on els pares hi feien de masovers: portaven la terra, tenien un ramat d’ovelles, algunes vaques, dos bous i dues eugues.

Des de ben petita ja feinejava, ja que la seva mare va morir quan ella tenia quatre anys i els 7 germans havien d’ajudar perquè la feina sortís.

Després d’uns anys de masovera a Santpedor, durant els quals combinava la feina al camp amb la de repassadora en una fàbrica tèxtil, va anar a viure al Mas Torrents de Sant Agustí de Lluçanès amb el seu futur marit, pagès de Sant Feliu Sasserra, els seus sogres i un cunyat.

A part de les feines de la llar i de cuidar els fills, al llarg dels 44 anys que va viure-hi, s’ocupava de cuidar els conills, les gallines i les truges, entre moltes altres coses. Recorda amb il·lusió quan van posar en funcionament la granja de pollastres a l’Alou, indret on més endavant s’hi construïren també la casa en la qual viu actualment.

Als seus 79 anys, quan pot, encara s’escapa a veure els pollastres de la granja i segueix ocupant-se d’alguna conilla que té per consum propi.

En el següent enllaç podeu consultar la historia de totes elles: https://www.llucanes.cat/8m2024/

Darrera actualització: 12.03.2024 | 08:28

Imatges