La fira de l'Hostal del Vilar

Història

Tot i que en desconeixem l’origen, sabem que fou una de les fires més importants que s’han celebrat a Catalunya a camp obert durant els últims cent anys.

En aquest lloc, cruïlla de camins ramaders a mig camí entre el pla i la muntanya, s’hi aplegaven les grans ramades transhumants de bestiar de llana procedents de les altes pastures del Pirineu de retorn cap als seus llocs d’origen.

En els plans de l’Hostal del Vilar, escenari d’aquest grandiós espectacle en plena naturalesa, pagesos, pastors i tractants de bestiar vinguts d’arreu de Catalunya mercadejaven amb el bestiar, feien tractes de conlloc i fins i tot arreglaven algun casament entre la pagesia local.

El llibre La fira ramadera de l’Hostal del Vilar (Sant Agustí de Lluçanès) de Pere Mestre i Boix, de Cossetània Edicions, n'explica la història.

La Fira actual (28 de setembre)

Durant els anys setanta, per la minva de l’activitat transhumant, la fira —tot i que mai s’ha deixat de celebrar— esdevingué un minúscul testimoni de l’esplendor dels segles passats. A finals dels anys vuitanta, els veïns i veïnes de Sant Boi i Sant Agustí de Lluçanès, la revitalitzaren amb un impuls extraordinari, essent en l’actualitat la fira més important del Lluçanès.

Hi trobem exposició de bestiar, maquinària agrícola, parades de productes artesanals, antiguitats i comerç divers, a més de la mostra d’oficis artesans. Les activitats que s’hi realitzen estan relacionades amb el món de la pagesia, des de la demostració d’una activitat agrària realitzada pels artesans autòctons fins a diverses jornades tècniques.

Darrera actualització: 22.05.2020 | 12:16

Imatges

Darrera actualització: 22.05.2020 | 12:16