Col·locació de la placa "La Paraula del Poble"

Divendres, 27 d'octubre de 2023 a les 11:00

Després de superar totes les fases del projecte de la "Paraula del Poble", s'ha exposat la placa de la paraula guanyadora al municipi.

L'any 2021 Òmnium Cultural Osona va celebrar el 50è aniversari de la seva creació, naixent el març del 1971. És per aquest motiu que es va presentar un projecte als 50 municipis de la comarca, titulat "La Paraula del Poble".

Aquest projecte tenia per objectiu que cadascun dels pobles escullis la seva paraula, aquella amb la qual se sentís identificat i amb certa importància pel municipi, i aquesta, finalment seria exposada a la via pública.

El procediment per arribar a la paraula guanyadora constava de diverses fases, en les quals la participació dels ciutadans era la part més important.

La primera fase va constar de "l'aplec de paraules". Al nostre municipi es va realitzar a través dels tallers d'envelliment actiu de la tercera edat, on els participants van fer una posada en comú de les paraules que havien sentit dir als seus avantpassats, algunes utilitzades en l'actualitat del territori i d'altres ja caigudes en l'oblit. Entre tots, van sorgir vint-i-cinc paraules.

La següent fase va consistir a fer un filtratge, on es va dur a terme una tria d'entre les paraules recollides pel grup d'envelliment actiu i les propostes d'en Jordi Dorca.

Van ser quinze paraules les escollides per encarar les votacions finals. Aquestes, es van fer a través d'un formulari web, compartit a través del grup de WhatsApp del poble, on cada participant podia votar fins a tres paraules diferents, responent a la pregunta; quina paraula t'agrada i creus que s'identifica per a què sigui representativa del municipi?

La paraula guanyadora va obtenir tretze votacions respecte a la segona que en va obtenir onze. Així, la paraula "Alou: propietat territorial lliure i exempta de càrrega i dret senyorial" es va convertir en la Paraula del Poble.

El 12 de juliol del 2022 la Paraula del Poble va ser aprovada pel Ple Municipal.

L'última fase corresponia en la "plasmació en element físic de la paraula" i l'exhibició en la via pública. En aquest cas es va optar per una placa. Durant els actes de la Festa Major 2023, en Jordi i en Josep de la junta d'Òmnium Cultural d'Osona-Lluçanès, en van fer l'entrega.

Podeu trobar la placa exposada a la façana de La Casa de la Vila, coincidint amb el carrer Alou, en el veïnat de l'Alou, sumant tot plegat un significat afegit.

Darrera actualització: 27.10.2023 | 14:05