La Fira de l’Hostal del Vilar, que aquest any queia en dissabte, va ser especialment concorreguda

Dimecres, 2 d'octubre de 2019 a les 00:00

La Fira de l’Hostal del Vilar, que cada any se celebra el 28 de setembre, va tornar a congregar aquest dissabte pagesos del Lluçanès i de la Plana de Vic en una edició que, pel fet de caure en cap de setmana, va ser especialment participada.

L’alcalde de Sant Agustí, Josep Pujol, un dels responsables de l’organització, explicava que “ha anat perfecte; un 10 potser no es pot posar perquè sempre pot ser que falli alguna cosa, però un 9,99 sí”.

El temps va acompanyar i el volum de cotxes a l’aparcament ja testimoniava l’èxit de la convocatòria. La corrua de visitants era visible per la seixantena de parades que hi havia: des de les de roba i embotits fins a les d’oficis artesans passant, també, per les d’energies renovables, la mostra de maquinària agrícola i l’exhibició de bestiar en viu. Va haver-hi, també, la jornada tècnica, amb diferents ponències sobre el canvi climàtic en el món agroramader. Va destacar, per l’expectació que va aixecar, la del meteoròleg Alfred Rodríguez Picó. I és que la fira, a banda de ser un punt de trobada i lloc d’anàlisi i conversa sobre el present i el futur, també serveix per preservar algunes tradicions. Per exemple, l’elaboració de l’oli de ginebre, un arbust comú a la muntanya. L’oli de ginebre, antigament, servia per curar ferides. Es va fer una demostració de com s’elabora.

Enmig dels visitants, els membres de la comissió organitzadora, amb un polo groc, vetllen que tot funcioni: l’aparcament, les activitats o el bar. Al migdia, un concorregut dinar de germanor sota la carpa dona un moment de descans. A jutjar per la participació la Fira està més que consolidada i l’organització, decidida a preservar-la. De fet, és històrica perquè l’Hostal del Vilar era un encreuament de camins rals i, com a lloc de confluència, era on es feien transaccions. Antigament, s’hi fixava el preu del bestiar de llana. Ara és més una festa, però també una manera de reivindicar el món de pagès.

(Font: El 9Nou)

Darrera actualització: 25.02.2020 | 18:41