Santuari dels Munts

El santuari de la Mare de Déu dels Munts està ubicat al capdamunt del massís dels Munts des del qual es poden admirar unes extraordinàries vistes de 360º: el Montseny, Collsacabra, els Pirineus orientals, el massís del Pedraforca o Montserrat, en són alguns exemples. Situat a la subcomarca del Lluçanès, en el vèrtex d'unió entre Osona i el Ripollès. L'edifici està format per l'església i l'hostatgeria.

L'església és una construcció d'una sola nau coberta amb volta de creueria, datada segons la llinda de la porta d'entrada al 1700. Al costat esquerra de la façana hi ha un campanar de torre, al qual s'hi accedeix des de l'interior de l'església. La porta d'entrada està protegida amb un porxo que comunica amb l'hostatgeria, edifici rectangular.

Al seu interior hi ha la imatge de la Mare de Déu dels Munts, romànica del segle XIII, molt restaurada.

Tot i que l'estructura de l'edifici podria ser anterior a la data de la llinda de la porta (1700) . La unitat de les estructures confirma que la imatge de la Mare de Déu que conserva a l'interior és anterior a l'obra arquitectònica. La imatge de la mare de déu podria ser del segle XIII, però l'arquitectura és del segle XVIII. Esmentada ja el 1170, l'església fou renovada a partir del segle XVII.

Situada dins l’antic terme del castell de Lluçà, fou una capella rural dependent de la parròquia de Sant Boi de Lluçanès. Segons Mn. Pladevall, tot i la manca de documentació, els Munts podria haver estat un lloc de talaia o defensa en temps de la reconquesta. Les primeres notícies s’inicien l’any 1170 quan consta l’existència de Santa Maria del Mont (de Monte), que en endavant rebria diferents llegats dels feligresos de la comarca; una de les notícies es troba al 1227, quan Maria de Vila-rasa li féu uns llegats testamentaris. La devoció augmentà amb la creació, l’any 1335, d’una confraria de fidels dels voltants de la Mare de Déu. El segle XVII fou d’un gran esplendor del santuari doncs l’any 1679 el papa Innocenci XI revitalitzà la confraria i el 1695 es començà a edificar el nou temple que conforma el santuari actual i que es va acabar el 1700. De l’edifici antic no queda cap vestigi.

Cada any, el dilluns de pasqua, es celebra l’aplec del Santuari dels Munts, on es reuneixen feligresos de diverses parròquies del Lluçanès.

Santuari dels Munts - 08586 Sant Agustí de Lluçanès - Barcelona (Catalunya)
Nom de contacte: Parroquia
Telèfon: 938 578 053
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 01.12.2021 | 17:17